Mooie pilot op Hatecke reddingsboten

Via onze dealer Alpha Marine Pro hebben we een ingang kunnen creëren bij Hatecke GmbH, een van de grootste reddingboot bouwers van Europa sinds 1986. De werf gelegen in Drochtersen Duitsland is opgericht in 1903 en met ca. 370 man wordt per jaar € 50.000.000, - omgezet. De productie van de reddingsboten vindt plaats op een terrein van 30.000m² verdeeld over 9 hallen. Een van de belangrijkste parameters bij het bouwen van een reddingsboot, buiten het feit dat deze heel moet blijven, is de mate van brandwerendheid. Om deze te creëren worden er in de toplaag diverse vulstoffen gestopt (tot wel 40%). Het nadeel is dat je een oppervlak krijgt die snel verkrijt, met alle gevolgen van dien. Allereerst het vervagen van de kleur, deze dient de veiligheid. Immers als je op zee drijft is het handig snel gezien te worden, vandaar de felle kleurstelling. In de praktijk ziet men vaak dat na een zeer korte periode (ca. 3 maanden) de kleuren vervagen als gevolg van de verkrijting. Het poetsen van de reddingsboten biedt geen uitkomst, nog buiten het feit dat dit in een hoge frequentie uitgevoerd moet worden, verkeuren de polymeren naar geel tinten. Dit resulteert in een verandering van kleur en een steeds hogere afname qua glansgraad. De boten worden steeds matter.

Recent hebben Michel de Pooter van Alpha Marine Pro en onze collega Sebastiaan de Reus Hatecke bezocht om daar onze visie op het onderhouden van boten en de bijbehorende ondergronden uiteen te zetten. De heren hebben hierbij een uitgebreide presentatie mogen geven en alle vragen kunnen beantwoorden. Daarnaast zijn de wensen en behoeften bij Hatecke geïnventariseerd en op basis hiervan is besloten een pilot uit te voeren.

In de week van 2 mei is er een pilot uitgevoerd op een reddingsboot van het cruisesschip Aida Perla. Deze cruiseboot was op dat moment gestationeerd op de Damen scheepswerf Wilton Feijenoord. De reddingsboot die behandeld is was ca. 5 jaar oud. Alpha Marine Pro heeft in samenwerking met collega dealers CMC-Pro, TwentyOne Onderhoud en Juma Marine deze sloep onderhanden genomen onder begeleiding van het Impressed Pro team. Na een intensief voorbehandelingsprogramma is de boot behandeld middels het Impressed Pro Marine Coat beschermsysteem, welke voor dit specifieke project is verstevigd met Graphene. Het beschermsysteem is aangebracht middels XVLP technologie.

Het eindresultaat is zeer positief te noemen. De gele kleur is in zijn geheel teruggebracht en bovendien is de glansgraad zeer hoog. Naast het veiligheidsaspect geeft dit de reddingsboten een luxe uitstraling die past bij een dergelijk cruiseschip. De komende periode zullen wij de sloep monitoren en worden de werkzaamheden in overleg met Impressed Pro, dealers en Hatecke verder geëvalueerd. Doel is om naar de toekomst toe een uitgebreide procedure op te stellen waarmee de veiligheid van de reddingsboten gewaarborgd blijft en hiermee uiteraard ook de cruiseboten zelf.